annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Douane mag zelf boetes uitschrijven voor namaakgoederen
De douane mag voortaan zelf boetes opleggen als zij iemand vat met namaakgoederen. De nodige uitvoeringsbesluiten zijn eindelijk klaar. Dat schrijft De Zondag. Tot nu toe moest de douane overtredingen doorsturen naar het parket, maar nu kan zij dat zelf doen. Dat is het gevolg van een nieuwe wet.

Die schrijft sinds oktober 2007 zware boetes uit voor wie met namaak wordt gevat. Zo kunnen namaak en piraterij bestraft worden met een gevangenisstraf van drie maanden tot drie jaar of een geldboete tussen 500 en 500.000 euro.

Nieuwe instructies
Omdat de uitvoeringsbesluiten echter op zich lieten wachten, kon de douane de wet nog niet toepassen. Deze week ontving de douane eindelijk de nieuwe instructies.

Zo is de douane voortaan bevoegd om inbreuken vast te stellen en mag zij onder bepaalde voorwaarden overgaan tot vernietiging van goederen waarvan zij vermoedt dat het namaakgoederen zijn, zonder tussenkomst van de rechter. Vorig jaar maakte de douane 322 dossiers in namaak op, goed voor zowat 820.000 in beslag genomen stuks. (belga/adv)

(bron: HLN)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bericht 1 van 21
laatste antwoord
20 ANTWOORDEN 20

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Let wel op deze zin : mag zij onder bepaalde voorwaarden overgaan tot vernietiging van goederen waarvan zij vermoedt dat het namaakgoederen zijn,


Ik ga solliciteren bj de douane denk ik...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bericht 2 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Zou dat in die hun functieomschrijving staan : De mentale mogelijkheid tot het hebben van vermoedens?

Photobucket

Photobucket

Bericht 3 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Eigenlijk is dit niks nieuw... voor de politiehervorming er kwam, had de douane politionele bevoegdheden die na de hervorming wegvielen.
Zo was het ook met de zeevaart- en spoorwegpolitie die ineens hun bevoegdheden zagen wegvallen en geen wapens meer mochten dragen... deze maken intussen deel uit van de federale politie.

het wordt hoog tijd dat de douane hun bevoegdheden van weleer terugkrijgen zodat ze opnieuw optimaal kunnen functioneren.
Bericht 4 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Allemaal goed en wel maar beboet worden op basis van vermoedens???

Da's pas mooi... stel dat een politieagent langs de kant van de weg staat en vermoedt dat ik aan 60km/uur voorbijrijd in een zone 50... mag die me dan ook beboeten? Nee toch?

Ik dacht dat er in België nog steeds zoiets bestond als "onschuldig tot het tegendeel bewezen is"?

Wat me opvalt: is het toeval dat dit net in orde geraakt bij het begin van de vakantieperiode? Owee als je naar Turkije gaat en daar enkele jeanskes en wa T-shirts durft te kopen!


Photobucket - Video and Image Hosting



Photobucket - Video and Image Hosting
Bericht 5 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

@hetzijspoor

Er staat wel; "onder bepaalde voorwaarden"... is nog de vraag wat daaronder wordt verstaan.
Bericht 6 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Artikel 20 van de verzekeringswet handelt over de bevoegdheden inzake het beslag van een niet-verzekerd voertuig ;).

Artikel 29 WAM

Tot vaststelling van de overtredingen van deze wet en van de ter uitvoering daarvan vastgestelde verordeningen zijn bevoegd, onverminderd de bevoegdheid der officieren van gerechtelijke politie, de ambtenaren en agenten van de openbare macht die belast zijn met het toezicht op de uitvoering van de wetten en verordeningen op de politie van het wegverkeer, alsmede zij die door de Koning speciaal daartoe worden aangewezen.

Processen-verbaal door die ambtenaren en agenten opgemaakt, leveren bewijs op tot bewijs van het tegendeel.

Hiervoor moeten we even kijken naar de wegcode KB 01/12/1975:

Art. 3 De personen bevoegd om toezicht uit te oefenen op de naleving van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer en de ter uitvoering daarvan genomen reglementen, zijn :
(...)
7° het douanepersoneel bij de uitoefening van zijn dienst;

De douane is dus bevoegd voor inbreuken m.b.t. autoverzekering, maar ook de gehele wegcode (bv. rood licht, verlichting, lading, enz...), alsook de regels inzake technische eisen van een voertuig (bv keuringsbewijs vervallen) of motor/bromfiets. En nog vele andere wetgevingen...
Bericht 7 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Sinds 2007 zijn er ook zwaantjes van douane !!!
Hier volgt een beetje uitleg over deze jongens 😉


De Motards van de Douane hebben zelfs meer bevoegdheden dan hun collega's van de Politie, Douanebevoegdheid, Politiebevoegdheid, Veiligheidsbevoegdheid, bevoegdheid van het openbaar ambt.

Het communautair douanewetboek (http://nl.wikipedia.org/wiki/Communautair_douanewetboek) (CDW), voluit "Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (Publicatieblad van de EG van 19 oktober 1992, nr. L 302, blz. 1 e.v.)".
Het toepassingswetboek van het CDW (http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Toepassingswetboek_van_het_CDW&action=edit&redlink=1) (TCDW), voluit "Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (Publicatieblad van de EG van 11 oktober 1993, nr. L253, blz. 1 e.v.)"
De douane hebben ook zeer uitgebreide en gesofisticeerde opsporingsdiensten over heel het land. Zelfs een inlichtingendienst. Het is zo dat de douane instaat voor de veiligheid van het Belgisch grondgebied van buiten af, dit wil zeggen dat de Douane alles en iedereen kan en mag controleren die ze wil. De douane is de enige dienst waarbij haar werknemers bevoegd zijn in heel Belgie. Een douanier die tijdens het weekend aan zee op verlof is en normaal in Antwerpen werkt kan u zonder probleem een boete uitschrijven, deze zijn 24u/dag Douanier.
Om ook te reageren op het feit men u niks kan doen omdat men geen geijkt meettoestel bij heeft: Douane en Politie kan u WEL een boete geven voor te snel rijden zonder een geijkt toestel bij te hebben. Men neemt de maximum snelheid op de eigen kilometer teller gereden op het moment van de overtreding. Deze boetes worden dagelijks uitgeschreven.
Deze wet houdt interessante nieuwigheden in voor de douane:
De wet van 15 mei 2007

de ambtenaren der douane en accijnzen zijn voortaan bevoegd om in het gehele land inbreuken vast te stellen middels een PV;
Bericht 8 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Wees op uw hoede met namaakartikelen
Namaakartikelen meebrengen is niet zo onschuldig als het lijkt

U keert terug uit een land waar u tegen een spotprijs een aantal merkartikelen heeft gekocht: een namaak T-shirt van een bekend merk, een geweldig horloge of een bekend parfum. Waarom niet? Het is leuk, aantrekkelijk, heel goedkoop.



Maar namaak is meer dan een modegril of een middel om er tegen een klein prijsje toch chic uit te zien, er zijn ook ernstige nadelen aan verbonden, waar meestal geen rekening wordt mee gehouden.

Inleiding
U keert terug uit een land waar u tegen spotprijs een aantal merkartikelen hebt gekocht: een namaak T-shirt van een bekend merk, een geweldig horloge of een bekend parfum. Waarom niet? Het is leuk, aantrekkelijk, heel goedkoop.

Onverdacht?

Namaak is meer dan een modegril of een middel om er tegen een klein prijsje toch chic uit te zien, er zijn ook ernstige nadelen aan verbonden, waar we meestal geen rekening mee houden.

Stel u even voor dat u, zonder het te weten,

nagemaakte medicijnen zou kopen zonder actieve bestanddelen en dus zonder geneeskrachtige werking
dat uw wagen niet tijdig stopt omdat u vervalste remblokken heeft
dat de raampjes in het vliegtuig drie keer minder resistent zijn omdat ze zijn nagemaakt
enz...
Namaak en piraterij vormen een echte plaag voor de nationale economie en een reële bedreiging voor de werkgelegenheid in de Europese Unie. Bovendien moet men ook weten dat de namaakmarkt in handen is van maffiaondernemingen die met namaak en piraterij enorme winsten opstrijken.

Wat verstaat men onder namaak en piraterij?
Nagemaakte goederen en goederen verkregen door piraterij vertonen veel overeenkomsten. Over het algemeen dragen nagemaakte goederen het echte merk of een ruwweg nagebootst merk, of een logo zonder de toestemming van de eigenaar. De goederen zelf vertonen afwijkingen ten opzichte van de originele goederen. Het zijn imitaties of reproducties van voorwerpen. Bij piraterij worden de originele goederen gekopieerd(of bevatten ze kopieën) zodat de gebruiker geen verschil met originele goederen kan zien.

Enkele kenmerken die op namaak of piraterij wijzen
abnormaal lage prijs
verkooppunten (markten, beurzen, ...)
kwaliteit en afwerking van het produkt
verkoop in het zwart
enz...
Enkele voorbeelden van populaire namaak en piraterij
Namaak en piraterij vinden we in alle industrieën. Sommige zijn echter zeer populair. We geven een aantal voorbeelden:

kleding
parfums
alcohol
sigaren
wijn
kaviaar
ganzenlever
medicijnen
mechanica- of elektronicaonderdelen
videospelletjes
Rol van de douane
De gevolgen van namaak en piraterij berokkenen zowel op economisch als op crimineel gebied schade. De Verordening (EG) nr. 3295/94 kent aan de douane een belangrijke rol toe in de strijd tegen deze praktijken. Zo voorziet die verordening in een volledig en eenvormig verbod op het binnenbrengen in de Gemeenschap, het uitvoeren of wederuitvoeren uit de Gemeenschap van nagemaakte goederen en/of door piraterij verkregen goederen. Daaruit volgt dat er controles gebeuren op de goederen die worden ingevoerd in de EU of die er uit- of terug worden uitgevoerd.
De douane heeft de bevoegdheid om dergelijke goederen voor een bepaalde tijd in te houden. Zij zal ook onmiddellijk de Procureur des Konings daarover inlichten.

De douane treedt op hetzij:

op vraag van de eigenaar of de houder van het recht
op eigen initiatief, wanneer er geen twijfel over bestaat dat het om namaakgoederen gaat.
Straffen
Op piraterij van auteursrechten kan een geldboete staan van €2,50 tot €2.500,00 en op recidive een gevangenisstraf van 3 maand tot 2 jaar en/of een geldboete van €2,50 tot €2.500,00. Merknamaak kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maand (1 jaar bij recidive) en een geldboete van €130,00 tot €10.000,00 (€20.000,00 bij recidive).



Bron: FOD Financiën
Bericht 9 van 21
laatste antwoord

Douane mag voortaan zelf boetes uitschrijven wanneer ze namaak ontdekken!

Blijft nog de vraag hoe de douane kan bewijzen dat je als consument wist dat een bepaald object namaak was op het ogenblik je het kocht. Onschuldig totdat het tegendeel bewezen is, toch?

Overigens, ik kan me niet voorstellen dat de douane zich gaat bezig houden koffers van particulieren te openen. En landen van de EU kennen sowieso geen douanecontroles meer.

Volgens mij dus allemaal een storm in een glas water.
Bericht 10 van 21
laatste antwoord