annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Alle bangmakerij even opzij

Stel dat u regelmatig verkoopsites gebruikt om uw goederen te verkopen. Bent u dan automatisch een ‘actieve’ verkoper? En loopt u dan in het vizier van de fiscus? Neen. ‘Het feit dat u persoonlijke voorwerpen verkoopt, zelfs als dat min of meer geregeld gebeurt of kort nadat ze werden verworven, is in principe geen activiteit met commercieel karakter, maar valt onder beheer van privébezit’, legt de FOD Economie uit.

Maar als u goederen verkoopt die u zelf vervaardigt of verwerkt met de bedoeling die met winst te verkopen, is er wel degelijk sprake van een commerciële activiteit. In dat geval moet u ‘een ondernemingsnummer en een btw-nummer aanvragen, sociale lasten betalen en de verdiensten uit uw activiteit aangeven bij de belastingdienst’, preciseert de FOD.

 

 

Wanneer u bijvoorbeeld verschillende dvd’s op verkoopwebsites verkoopt omdat u uw collectie van de hand wilt doen, hoeft u de fiscus niet te vrezen. Maar als u elke dag dvd’s verkoopt en daaruit aanzienlijke verdiensten haalt, drijft u ‘handel’ in de zin van de wet. En als u beroepsmatig handel drijft op het internet, moet u aan een reeks verplichtingen voldoen. Anders wordt uw activiteit als illegaal beschouwd. Sluikwerkers riskeren boetes van 156 tot 3.000 euro en een gevangenisstraf van acht dagen tot één maand. De fiscus kan een aanslag vestigen op uw onrechtmatige winsten.

 

Bericht 1 van 1
laatste antwoord
0 ANTWOORDEN 0